Forskjell mellom versjoner av «Fagforening»

Fra Alt om LO
Hopp til navigering Hopp til søk
Linje 14: Linje 14:
  
 
===LOs rolle som «fagforening»===
 
===LOs rolle som «fagforening»===
LO har på denne måten sikret at LO og forbundene til enhver tid opptrer som én «fagforening» i tråd Arbeidstvistloven. Slik sikres også maksimal slagkraft på vegne av medlemmene, og LO kan selv utforme hvilken styrke de ønsker å trekke veksler på, ut fra viktigheten og innretningen av kravene.
+
LO har på denne måten sikret at LO og forbundene til enhver tid opptrer som én «fagforening» i tråd med Arbeidstvistloven. Slik sikres maksimal slagkraft på vegne av medlemmene. Medlemmene kan videre selv velge hvilken styrke de ønsker å trekke veksler på ut fra viktigheten og innretningen kravene. Det vanligste formene for tariffoppgjør er [[Forbundsvist oppgjør|forbundsvist]], [[Samordnet oppgjør|samordnet]] eller [[Kombinert oppgjør|kombinert]] oppgjør.
  
 
==Parter i tariffavtalen==
 
==Parter i tariffavtalen==

Revisjonen fra 9. jul. 2020 kl. 00:47

En fagforening er ifølge loven enhver sammenslutning av arbeidstakere eller av arbeidstakeres foreninger som har til formål å vareta arbeidstakernes interesser overfor deres arbeidsgivere. [1]

Fagforeningers rolle etter loven

Fagforeninger kan etter loven fremme krav overfor sin arbeidsgivermotpart (som kan være en enkeltarbeidsgiver eller en arbeidsgiverforening) om forhandlinger om opprettelse av tariffavtale, og som kan bli part i tariffavtaler.

Etter loven kan en fagforening føre tarifforhandlinger på vegne av medlemmene. Arbeidstvistloven bruker betegnelsen fagforening om alt fra store, landsomfattende hovedorganisasjoner som LO, til små husforeninger.

Fagforening i LO

I LO er som oftest en fagforening en sammenslutning av klubber innenfor samme fagforbund som dekker et geografisk område. En fagforening kan også gå under betegnelse «avdeling», «region», «distrikt», m.m.

I LO skal alle krav om opprettelse av tariffavtale først godkjennes av sekretariatet. Fagforeningene i LO fremmer dermed sine krav om nye tariffavtaler gjennom forbundene og LOs Organisasjon.

På den måten sikres det at hele LO alltid står samlet bak kravet om en ny tariffavtale. Foran tariffoppgjørene sikres likeledes samordning og koordinering av kravene foran tariffoppgjøret, før tariffavtalene sies opp.

LOs rolle som «fagforening»

LO har på denne måten sikret at LO og forbundene til enhver tid opptrer som én «fagforening» i tråd med Arbeidstvistloven. Slik sikres maksimal slagkraft på vegne av medlemmene. Medlemmene kan videre selv velge hvilken styrke de ønsker å trekke veksler på ut fra viktigheten og innretningen på kravene. Det vanligste formene for tariffoppgjør er forbundsvist, samordnet eller kombinert oppgjør.

Parter i tariffavtalen

LO er part i alle tariffavtaler som opprettes av LOs forbund.

Lenker

Lov om arbeidstvister (arbeidstvistloven)

Referanser