Forskjell mellom versjoner av «Tillitsvalgt»

Fra Alt om LO
Hopp til navigering Hopp til søk
Linje 1: Linje 1:
 +
{{Kategoristi|Historie|Organisasjon|Tariffoppgjør|Ord og uttrykk}}
 
'''Tillitsvalgt''' er i fagbevegelsen en person som er valgt til å være representant og talsperson for de [[Organisert|organiserte]] arbeidstakerne i sin [[Fagforening|fagforening]], overfor [[Virksomhet|virksomhetens]] ledelse.  
 
'''Tillitsvalgt''' er i fagbevegelsen en person som er valgt til å være representant og talsperson for de [[Organisert|organiserte]] arbeidstakerne i sin [[Fagforening|fagforening]], overfor [[Virksomhet|virksomhetens]] ledelse.  
  
Linje 106: Linje 107:
  
 
[[Kategori:Alle]]
 
[[Kategori:Alle]]
 +
[[Kategori:Organisasjon]]
 
[[Kategori:Tariffoppgjør]]
 
[[Kategori:Tariffoppgjør]]
 
[[Kategori:Ord og uttrykk]]
 
[[Kategori:Ord og uttrykk]]

Revisjonen fra 26. mar. 2022 kl. 22:06

Alt om LO > Historie > Organisasjon > Tariffoppgjør > Ord og uttrykk > Tillitsvalgt Del artikkel:  |  1200px-Twitter hvit transparent.png  |  Facebook hvit transparent.png

Tillitsvalgt er i fagbevegelsen en person som er valgt til å være representant og talsperson for de organiserte arbeidstakerne i sin fagforening, overfor virksomhetens ledelse.

Disse tillitsvalgte er valgt etter bestemmelser i hovedavtalene.

Tillitsvalgt uten tariffavtale

De organiserte arbeidstakerne ved en virksomhet kan også velge tillitsvalgte før det er opprettet tariffavtale. Et fagforbund vil i mange sammenhenger forutsette dette, fordi det understøtter et krav overfor den enkelte arbeidsgiver om å opprette en tariffavtale ved virksomheten.

Generelt om tillitsvalgtes oppgaver

Der det er tariffavtale er tillitsvalgte representanter for de organiserte arbeidstakerne i sin fagforening eller bedriftsklubb overfor virksomhetens ledelse.

Tillitsvalgte skal bistå sine medlemmer i å ivareta de generelle arbeidsvilkår, men også bistå medlemmer i enkeltsaker. Eksempelvis ved lønnsforhandlinger eller ved konflikter. Den tillitsvalgte er et bindeledd mellom ledelsen og de ansatte. [1]

Tillitsvalgte etter Hovedavtalen

De tillitsvalgte har en helt sentral rolle i arbeidslivet. Ved hver virksomhet skal det etter hovedavtalene velges tillitsvalgte for de fagorganiserte arbeidstakerne, hvis virksomheten eller arbeidstakerne forlanger det. Avhengig av virksomhetens størrelse er partene gjerne enige om en bestemt skala for antall tillitsvalgte.

Antall tillitsvalgte som velges etter Hovedavtalen LO/NHO
Ved hver bedrift som har inntil 25 arbeidstakere kan det velges 2 tillitsvalgte.
Ved bedrift med...
26-50 arbeidstakere 3 tillitsvalgte
51-150 arbeidstakere 4 tillitsvalgte
151-300 arbeidstakere 6 tillitsvalgte
301-500 arbeidstakere 8 tillitsvalgte
501-750 arbeidstakere 10 tillitsvalgte
Over 750 arbeidstakere 12 tillitsvalgte

Arbeidstakere tilsluttet organisasjoner utenfor LO teller ikke med ved denne beregningen. Det er videre bare arbeidstakere organisert i forbund tilsluttet Landsorganisasjonen som har rett til å delta i valget på tillitsvalgte. Ved beregning av virksomhetens størrelse, regnes de uorganiserte arbeiderne på virksomheten med, mens arbeidstakere organisert utenfor LO trekkes fra.

Tillitsvalgte med spesielle oppgaver

Blant de tillitsvalgte kan enkelte velges til spesielle oppgaver, f.eks. kompetansetillitsvalgt, sosialtillitsvalgt, ungdomstillitsvalgt og likestillingstillitsvalgt.

Godkjente representanter

De tillitsvalgte godkjennes som representanter og talspersoner for de organiserte arbeidstakere. Og det forutsettes at de tillitsvalgte, hvis de anser det nødvendig, legger en sak frem for sine organiserte kolleger før de tar standpunkt til spørsmålet. Virksomheten skal i slike tilfeller ha svar uten ugrunnet opphold.

Både LO og arbeidsgiverforeningene er enige om at hvis det skal bli gode forhold på en arbeidsplass, så må virksomhetens representanter og de tillitsvalgte samarbeide på en rasjonell og betryggende måte. En forutsetning for at dette kan skje, er at de tillitsvalgte settes i stand til å ivareta sine oppgaver.

Forplikter medlemmene

De tillitsvalgte representerer de organiserte arbeidstakerne og opptrer på vegne av dem. De tillitsvalgte har rett til å forplikte arbeidstakerne i spørsmål som angår hele arbeidsstokken eller grupper av arbeidstakere, når tariffavtale ikke er til hinder for dette.

Partene skal følge opp tariffavtalen

De tillitsvalgte skal i likhet med arbeidsgiveren, påse at plikter som partene har etter tariffavtalen, arbeidsreglement eller Arbeidsmiljøloven, blir etterfulgt. Det er ikke forenelig med arbeidsgiverens eller de tillitsvalgtes plikter å tilskynde eller medvirke til ulovlig konflikt i virksomheten.

De tillitsvalgte har rett til å ta seg av og søke ordnet i minnelighet klagemål som de enkelte arbeidstakere har overfor virksomheten, eller som virksomheten har overfor de enkelte arbeidstakere.

Når de tillitsvalgte har noe å fremføre, skal de henvende seg direkte til arbeidsgiveren eller dennes representant på arbeidsstedet.

HMS-arbeid

HMS-arbeid er behandlet både i Hovedavtalen og i Arbeidsmiljøloven. Ansvaret for vernearbeidet kan påhvile en av de tillitsvalgte eller et særskilt verneombud. Se egen artikkel om Verneombud.

Oppsigelser og permitteringer

Å trygge sysselsettingen for de som er i arbeidslivet, er en viktig oppgave for Landsorganisasjonen. Hovedavtalen har derfor bestemmelser også for dette. Før en arbeidsgiver kan si opp en ansatt, har arbeidsgiveren plikt etter hovedavtalen til å drøfte dette med arbeidstakeren på forhånd. Før det gis varsel om permittering, skal det konfereres med de tillitsvalgte om dette på forhånd. Se egne artikler om oppsigelser og permitteringer.

Konflikter og arbeidsstans

Selv om hovedmålet for både LO og arbeidsgiverforeningen er samarbeid og å løse uenighet gjennom forhandlinger, så vil det likevel fra tid til annen oppstå konflikter og arbeidsstans, eller trusler om sådanne. Hovedavtalen inneholder bestemmelser om hvordan slike situasjoner skal håndteres.

Vern mot oppsigelse

Når det er oppsigelser og nedbemanning har tillitsvalgte et spesielt vern. Dette er også beskrevet i hovedavtalen.

LO-utvalg ved virksomheten

Hvis de ansatte ved virksomheten er medlemmer i ulike fagforeninger som alle er tilsluttet LO, kan de i felles møter velge leder for de tillitsvalgte. Lederen av LO-utvalget kan velges utenom de øvrige tillitsvalgte og uavhengig av hvilken hovedavtale som gjelder.

Tillitsvalgt etter arbeidsmiljøloven

I en rekke sammenhenger forutsetter Arbeidsmiljøloven at de ansatte både har valgt og er representert gjennom tillitsvalgte før avtaler mellom de ansatte og arbeidsgiver kan inngås, for eksempel hvis det skal inngås avtaler om mer adgang til overtidsarbeid og innleie. [2] [3] At partene er del av det organiserte arbeidslivet utløser dermed større adgang til å avtale lokale ordninger.

Der det er valgt en tillitsvalgt etter hovedavtalen, er disse å forstå som tillitsvalgte etter arbeidsmiljølovens definisjon av tillitsvalgt.

Er den tillitsvalgte ikke valgt etter en hovedavtale og bedriften heller ikke er medlem av en arbeidsgiverforening, befinner disse partene seg utenfor det organiserte arbeidslivet.

«Tillitsvalgt» utpekt av arbeidsgiver

Det finnes eksempler på at arbeidsgivere utenfor det organiserte arbeidslivet, for å for å innfri arbeidsmiljølovens krav om en tillitsvalgt å inngå avtaler med, selv har valgt å foreslå en «tillitsvalgt» blant de ansatte.

En «tillitsvalgt» utpekt eller foreslått av arbeidsgiver er ikke tillitsvalgt etter lovens eller hovedavtalens betydning.

Tillitsvalgt i fagbevegelsen

Tillitsvalgt brukes også som betegnelse på personer i fagforeninger som er valgt etter foreningenes egne vedtekter. Det kan dreie seg om tillitsvalgte på avdelings- eller forbundsnivå, som for eksempel avdelingsleder, kretsleder, foreningsleder, forbundsstyremedlem, forbundsleder m.m.

Mellom partene i arbeidslivet anerkjennes disse som tillitsvalgte og dermed talspersoner med fullmakter for dem de representerer.

Forvekslingsfare: Verneombud

En tillitsvalgt må ikke forveksles med et verneombud. Et verneombud er valgt etter arbeidsmiljølovens bestemmelser for å ivareta alle ansatte med tanke på helse-, miljø-, og sikkerhetsarbeidet i virksomheten. En tillitsvalgt er valgt blant de organiserte arbeidstakerne for å representere disse. [4]

Fotnoter

  1. Tillitsvalgt Arbeidstilsynets nettsider (Lest: 07.08.2020)
  2. Lov om arbeidsmiljø, arbeidstid og stillingsvern mv. (arbeidsmiljøloven) § 14-12.Innleie fra virksomhet som har til formål å drive utleie (bemanningsforetak)
  3. Lov om arbeidsmiljø, arbeidstid og stillingsvern mv. (arbeidsmiljøloven) § 10-6.Overtid
  4. Hva er forskjellen på tillitsvalgt og verneombud? Alf Tore Bergsli, Fafo 05.04.2017

Lenker