Forskjell mellom versjoner av «LOs medlemstall»

Fra Alt om LO
Hopp til navigering Hopp til søk
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:Fafo-notat 2020 02 side10.png|miniatyr|Grafikken viser medlemstilslutning mellom hovedorganisasjonene i Norge. Som man ser er det en betydelig forskyvning av antall medlemmer mellom hovedorganisasjonene. På begynnelsen av 1970-tallet dominerte LO, og tre av fire fagorganiserte var medlem av et LO-forbund. I 2013 hadde LO-forbund og forbund utenfor LO like mange medlemmer. Kilde: Fafo-notat 2020:02 "Organisasjonsgrader, tariffavtaledekning og arbeidskonflikter 2017/2018"]]
+
[[Fil:Fafo-notat 2020 02 side10.png|miniatyr|Grafikken viser medlemstilslutning mellom hovedorganisasjonene i Norge. Som man ser er det en betydelig forskyvning av antall medlemmer mellom hovedorganisasjonene. På begynnelsen av 1970-tallet dominerte LO, og tre av fire fagorganiserte var medlem av et LO-forbund. I 2013 hadde LO-forbund og forbund utenfor LO like mange medlemmer.  
 +
Kilde: Fafo-notat 2020:02 «Organisasjonsgrader, tariffavtaledekning og arbeidskonflikter 2017/2018»]]
 
'''LOs medlemstall''' innhentes fra alle LOs forbund med kvartalsvis rapportering. Tallene fra 4.kvartal hvert år behandles i [[LOs sekretariat]].  
 
'''LOs medlemstall''' innhentes fra alle LOs forbund med kvartalsvis rapportering. Tallene fra 4.kvartal hvert år behandles i [[LOs sekretariat]].  
  

Revisjonen fra 4. mar. 2022 kl. 19:15

Grafikken viser medlemstilslutning mellom hovedorganisasjonene i Norge. Som man ser er det en betydelig forskyvning av antall medlemmer mellom hovedorganisasjonene. På begynnelsen av 1970-tallet dominerte LO, og tre av fire fagorganiserte var medlem av et LO-forbund. I 2013 hadde LO-forbund og forbund utenfor LO like mange medlemmer. Kilde: Fafo-notat 2020:02 «Organisasjonsgrader, tariffavtaledekning og arbeidskonflikter 2017/2018»

LOs medlemstall innhentes fra alle LOs forbund med kvartalsvis rapportering. Tallene fra 4.kvartal hvert år behandles i LOs sekretariat.

Innledning

Det samlede medlemstallet i LOs forbund var per 4. kvartal 2020 970 054 og medlemsutviklingen i LOs 25 forbund viser vekst i totalt antall medlemmer.

Utvikling

Antall medlemmer har økt for hvert år, men utfordringen ligger i å holde tritt med sysselsettingsveksten. De siste årene ser LO imidlertid en økning blant yrkesaktive medlemmer, og spesielt blant unge medlemmer og studentmedlemmer. Enkelte forbund har større utfordringer enn andre, noe som knyttes til utviklingen i arbeidsmarkedet for øvrig. For LO er det viktig å representere bredden i norsk arbeidsliv, og flere forbund har sluttet seg til LO i de senere årene. Det har også bidratt positivt på medlemsutviklingen.

Medlemsfordeling

Det er flere kvinner enn menn som er medlemmer i LOs forbund (totalt menn: 462 971, kvinner: 507 083). Det har de senere årene vært en vekst i fullt betalende (yrkesaktive) medlemmer. LO har vel 615 000 medlemmer i denne kategorien.

Rekruttering og organisasjonsutvikling

Det jobbes ellers målrettet med rekruttering, organisasjonsbygging og medlemsservice i LO og forbundene. LOs organisasjonsavdeling bistår forbund og lokalorganisasjoner med økonomisk tilskudd og faglig oppfølging til tverrfaglige rekrutterings- og organisasjonsutviklingsprosjekter.

Kjønn, alder, m.m.

I LO samles det inn tall for unge medlemmer og studenter. Det er stor spredning innad i LOs forbund på hvor stor andel av medlemsmassen som er unge medlemmer og studenter. Også kjønn varierer fra forbund til forbund og følger gjerne de tradisjonelle kjønnsrollene. Totalt har dette holdt seg ganske stabilt de siste årene.

Gjennomtrekk

Det er en del gjennomtrekk blant medlemmene i LO. Dette gjør at forbundene må rekruttere mange nye medlemmer for å holde medlemstallet oppe, i tillegg til å øke medlemstallet. Årsakene til gjennomtrekk er mange, men den viktigste er jobbskifte.


Eksterne lenker