Forskjell mellom versjoner av «Tariffoppgjør»

Fra Alt om LO
Hopp til navigering Hopp til søk
Linje 26: Linje 26:
  
 
Når tariffavtalen sies opp fremtvinges det altså forhandlinger om en ny tariffavtale. Disse forhandlingene kalles for lønnsoppgjør eller riktigere for tariffoppgjør.
 
Når tariffavtalen sies opp fremtvinges det altså forhandlinger om en ny tariffavtale. Disse forhandlingene kalles for lønnsoppgjør eller riktigere for tariffoppgjør.
 
Hvis avtalen ikke blir sagt opp innen fristens utløp, gjelder den videre i ett år om gangen. <ref>[https://lovdata.no/lov/2012-01-27-9/§5 Arbeidstvistlovens §5]</ref>
 
  
 
====Prolongering====
 
====Prolongering====
Hvis en overenskomst/tariffavtale ikke blir sagt opp innen fristen, blir den automatisk prolongert (forlenget) i ett år av gangen. Dette kalles prolongering. Selve ordet prolongere betyr å forlenge.  
+
Hvis avtalen ikke blir sagt opp innen fristens utløp, gjelder den videre i ett år om gangen. <ref>[https://lovdata.no/lov/2012-01-27-9/§5 Arbeidstvistlovens §5]</ref> Dette kalles prolongering. Selve ordet prolongere betyr å forlenge.  
  
 
Eksempel på tekst som angir varigheten for en tariffavtale:
 
Eksempel på tekst som angir varigheten for en tariffavtale:

Revisjonen fra 27. mar. 2022 kl. 01:44

Alt om LO > Tariffoppgjør > Ord og uttrykk > Tariffoppgjør Del artikkel:  |  1200px-Twitter hvit transparent.png  |  Facebook hvit transparent.png


For kategorien Tariffoppgjør med lenker til en rekke ord, uttrykk og artikler, trykk her.


Fra tariffoppgjøret 2018. Kravene fra LO overleveres NHO. LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og NHO-leder Kristin Skogen Lund i midten av bildet. Foto: LO / Hege Nilsen Ahlquist.

Et tariffoppgjør er forhandlinger mellom arbeidstakernes og arbeidsgivernes organisasjoner om revisjon av den gjeldende tariffavtalen. Gjennom tariffoppgjøret bestemmes i all hovedsak hva de forskjellige yrkesgruppene skal ha i lønn, arbeidstid, ferie og andre forhold som angår de ansattes rettigheter i arbeidsforholdet.

Start på oppgjøret

Illustrasjonen gir et oversiktsbilde over framdriften i et tariffoppgjør i privat sektor hvor Arbeidstvistloven ligger til grunn. Illustrasjonen involverer forhandlinger, påfølgende mekling og mulig streik. Statlig sektor vil ha en relativt lik framdrift, men her følges Tjenestetvistloven. Merk at framdriften i illustrasjonen på ethvert tidspunkt kan avsluttes hvis det oppnås enighet mellom partene.

For at tariffoppgjøret skal settes i gang må den gjeldende tariffavtalen sies opp. Både varighet av den gjeldende tariffavtalen og fristen for å si opp tariffavtalen er noe partene er blitt enige om ved forrige oppgjør, og følgelig står dette i tariffavtalen.

Tariffavtalens varighet

I Norge har det de siste tiårene vært vanlig at tariffavtalene har to års varighet. I tillegg har tariffavtalene normalt en bestemmelse om at det midtveis i avtaleperioden skal forhandles om justering av lønningene.

Det har gitt et mønster med hovedoppgjør (både lønnsjustering og endringer av øvrige bestemmelser) annethvert år (2016, 2018 og 2020) og mellomoppgjør (bare lønnsjusteringer) i årene mellom hovedoppgjørene (2017, 2019 og 2021).

Hovedoppgjørene foregår dermed i partallsår.

Utløpsdato

Utløpsdatoen er datoen når den gjeldende tariffavtalen utløper. Dersom tariffavtalen er sagt opp og det forhandles om en ny revidert avtale, befinner vi oss i et tariffoppgjør. Da kan man tidligst gå til streik når den gamle avtalen er utløpt og man i tillegg har fulgt spillereglene i arbeidstvistloven og hovedavtalen slik som skissert under.

Oppsigelse av avtalen

Hvor lang tid en overenskomst/tariffavtale skal gjelde, står i avtalen. Det vanligste er 2 år. Oppsigelse av tariffavtalen finner sted når en av partene i avtaleforholdet sier opp avtalen. For tariffoppgjør gjelder strenge regler for oppsigelse av tariffavtaler. Oppsigelse må være skriftlig og finne sted innen gitte frister. Dette er regulert i arbeidstvistloven for privat sektor, kommunesektoren og Spekter-området og tjenestetvistloven for statlig sektor.

Når tariffavtalen sies opp fremtvinges det altså forhandlinger om en ny tariffavtale. Disse forhandlingene kalles for lønnsoppgjør eller riktigere for tariffoppgjør.

Prolongering

Hvis avtalen ikke blir sagt opp innen fristens utløp, gjelder den videre i ett år om gangen. [1] Dette kalles prolongering. Selve ordet prolongere betyr å forlenge.

Eksempel på tekst som angir varigheten for en tariffavtale:

"Denne overenskomst trer i kraft pr. 1. april 2012 og gjelder til 3l. mars 2014 og videre 1 - ett - år om gangen dersom den ikke av en av partene blir sagt opp skriftlig med 2 - to - måneders varsel."

Forberedelser for oppgjøret

Før partene går til forhandlinger med hverandre, gjør de sine forberedelser. For arbeidstakernes del blir forhandlingsopplegg og krav først diskutert i bedriftsklubber og fagforeninger før de går videre til forbundene og Landsorganisasjonen.

Økonomer, jurister og spesielle utvalg foretar utredninger som legges til grunn for de videre forberedelsene. Deretter blir kravene satt opp og lagt fram for arbeidsgiverne.

Generelle krav

Noen av kravene som settes fram ved tariffrevisjonen, vil gjelde alle avtalene. De kalles generelle krav. Slike generelle krav kan f.eks. være lønnstillegg for alle grupper som omfattes av avtalene, pensjon, krav om lavlønnstillegg, eller kortere arbeidstid.

Særkrav

Fagforbundene har gjerne krav i tillegg til de generelle kravene. De blir kalt spesielle krav eller særkrav.

Selve oppgjøret

Fra tariffoppgjøret 1985. Forhandlingene mellom LO og daværende N.A.F. (Norsk Arbeidsgiverforening). Foto: Britt Andreassen, fra «Alt om LO» (1985).

En tariffrevisjon kan foregå på fire forskjellige måter:

Forbundsvist oppgjør

Det kalles forbundsvist oppgjør når de enkelte fagforbundene selv forhandler med sine respektive motparter på arbeidsgiversiden, og tar stilling til forhandlingsresultatet.

Fagforbundene stiller da alle krav selv. Det blir ikke ført felles forhandlinger. I virkeligheten er det ikke én forhandling per forbund, det er én forhandling per tariffavtale. Denne oppgjørsformen benyttes i første rekke som betegnelse på tariffoppgjøret i privat sektor.

Innen offentlig sektor skjer det en permanent samordning av forhandlingene. I LO skjer samordningen gjennom LO Kommune og LO Stat. Dette er fellesorganer for alle LO-forbund med medlemmer innen kommunal- og statlig sektor.

For de andre hovedorganisasjonene har spørsmålet om samordnet eller forbundsvise oppgjør tradisjonelt hatt begrenset betydning. For eksempel har ikke Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) vedtektsmessig bakgrunn som LO har, til å kunne opptre samlet på vegne av sine forbund/foreninger i privat sektor.

Fellesoppgjør

Fellesoppgjør vil si at forhandlingene gjelder avtaler for flere forbund under ett og føres av fagforbundene i fellesskap under ledelse av LO. Det blir da holdt felles avstemming over resultatet av forhandlingene. Der staten er arbeidsgivermotpart, foregår oppgjørene alltid som fellesoppgjør.

Samordnet oppgjør

Samordnet oppgjør vil si at det blir ført fellesforhandlinger om en rekke generelle krav. I praksis innebærer dette at LO fører fellesforhandlinger i privat sektor direkte med de ulike arbeidsgivermotparter (NHO, Virke, m.fl.).

Deretter forhandler hvert fagforbund med sin motpart på arbeidsgiversiden om fagforbundets særkrav. Som regel blir det holdt felles avstemming om forhandlingsresultatet.

Etter at rammeavtalen mellom LO og NHO er kommet i stand, blir det i et samordnet oppgjør ført forbundsvise forhandlinger om fordelingen av lønnsøkningene og om forbundenes særkrav.

Samordnet oppgjør benyttes i første rekke som betegnelse på oppgjøret i privat sektor.

Innen offentlige sektor skjer det en permanent samordning gjennom LO Kommune og LO Stat, som er fellesorganer for alle LO-forbund med medlemmer innen kommunal- og statlig sektor.

For de andre hovedorganisasjonene har spørsmålet om samordnet eller forbundsvise oppgjør tradisjonelt hatt begrenset betydning. For eksempel har ikke Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) og Akademikernes Fellesorganisasjon (AF) den vedtektsmessige bakgrunn som LO har til å kunne opptre samlet på vegne av sine forbund/foreninger i privat sektor.

Kombinert samordnet oppgjør

I et kombinert samordnet oppgjør er staten med som en tredje forhandlingspart og påtar seg plikter som del av løsningen. Lønnstilleggene blir da for eksempel sett i sammenheng med skatter og avgifter, eller andre tiltak. Det har opp gjennom historien for eksempel vært gitt skattekutt, subsidier eller prisgarantier for å sikre at lønnstakernes kjøpekraft utvikler seg som forutsatt ved forhandlingene/meklingen. Det har også blitt gitt statlige bidrag til sosiale ordninger, som avtalefestet pensjon (AFP) i 1990-årene og som ved pensjonsreformen i 2008.

Ny tariffavtale

Kartet gir et oversiktsbilde over forhandlingenes og meklingens gang under et tariffoppgjør.

En ny tariffavtale kan komme i stand på tre måter:

Forhandlinger

Forhandlinger er første fase i tariffoppgjøret. Partene kan komme fram til enighet under forhandlingene. Et anbefalt forslag til ny tariffavtale, et forhandlingsforslag, blir da sendt ut til uravstemning blant medlemmene av de organisasjonene som har forhandlet. Blir forslaget vedtatt, begynner den nye avtalen å gjelde fra utløpet av den gamle. Blir forslaget forkastet, må partene forhandle videre, eller be om mekling. Partene kan også begjære brudd i forhandlingene, og man går da over i neste fase som er mekling. Et brudd betyr at arbeidstakersiden varsler kollektiv plassoppsigelse.

Mekling

Hvis partene ikke greier å forhandle seg fram til enighet om oppretting eller revisjon av tariffavtale, kan de gå til arbeidskamp (streik/lockout) for å presse gjennom sine krav. Men de er pålagt å forsøke mekling før dette eventuelt blir iverksatt, noe som også kalles tvungen mekling.

Meklingen skjer gjennom en statlig meklingsinstitusjon, Riksmekleren. Både tjenestetvistloven (gjelder for statssektoren) og arbeidstvistloven (gjelder for øvrige sektorer) fastslår dette.

Arbeidstvistloven

Straks forhandlingene er brutt skal Riksmekleren varsles. Riksmekleren har to dager på seg til å nedlegge et midlertidig forbud mot arbeidsstans. Deretter skal meklingen pågå i minst ti dager. Etter dette kan hver av partene kreve meklingen avsluttet. Hvis en av partene krever meklingen avbrutt, har mekleren ytterligere fire dager på seg for å finne en løsning.

Tjenestetvistloven

Prosedyren er den samme som i arbeidstvistloven, men tidsfristene er annerledes: Etter at forhandlingene er brutt har Riksmekleren 14 dager på seg før han må starte mekling. Deretter skal meklingen pågå i minst 14 dager før en av partene kan kreve den avbrutt. Etter et meklingsbrudd har Riksmekleren ytterligere sju dager på seg før konflikt kan iverksettes.

Kommunesektoren

Når det nedlegges forbud mot arbeidsstans i kommunesektoren, kan riksmekleren bestemme at det er tjenestetvistlovens tidsfrister som skal gjelde, og ikke fristene i arbeidstvistloven.

Meklingen

Under meklingen kommer partene altså sammen hos Riksmekleren. Denne prøver få partene forlikte og kan sette fram et meklingsforslag.

Meklingsforslag

I sluttfasen av en mekling hos Riksmekleren legger mekleren fram en skisse til løsning hvis mekleren mener det er grunnlag for det. Slikt forslag kan også settes fram uten at partene er enige. Normalt krever mekleren at partene sier ja eller nei til skissen, og han/hun åpner ikke for videre forhandlinger om innholdet i forslaget.

Hvis en av partene ikke kan anbefale skissen, blir det arbeidskonflikt (streik/lockout). Bare unntaksvis hender det at et fagforbund aksepterer at et meklingsforslag blir sendt ut til uravstemning selv om forbundet ikke kan anbefale medlemmene å stemme ja.

Om partene anbefaler forslaget går det altså ut til uravstemning og omtales da som meklingsforslag. Blir forslaget forkastet av en av partene i uravstemning, blir det arbeidskonflikt. Om flertallet av medlemmene sier ja er den nye tariffavtalen godkjent.

Lønnsnemnd

Daværende statsråd Anniken Hauglie (H) foreslår tvungen lønnsnemnd for å løse sykepleierkonflikten 20. november 2018. I bakgrunnen leder i Norsk Sykepleierforbund Eli Gunnhild By (til venstre) og administrerende direktør i NHO Service og Handel Anne-Cecilie Kaltenborn (til høyre). Foto: Jan Richard Kjelstrup / ASD. Klikk på bildet for mer om kilder og lisens.

Det er to typer lønnsnemnder, frivillig eller tvungen:

Tvungen lønnsnemnd

Tvungen lønnsnemnd er først og fremst et virkemiddel fra myndighetene for å hindre samfunnsskadelige konflikter. Myndighetene griper altså inn i en arbeidskonflikt og beslutter at tvisten skal avgjøres ved lønnsnemnd, normalt Rikslønnsnemnda. Dette må myndighetene til sist gjøre gjennom et lovvedtak i Stortinget.

Tvungen lønnsnemnd skjer hvis regjeringen vurderer at en streik eller lockout vil føre til fare for liv, helse eller sikkerhet eller truer helt vitale samfunnsinteresser.

Ikke bare norsk lov, men også internasjonale konvensjoner som verner organisasjonsfriheten og streikeretten, setter klare grenser for bruk av tvungen lønnsnemnd.

Frivillig lønnsnemnd

Partene i arbeidslivet kan også avtale frivillig lønnsnemnd. De kan avtale bruk av Rikslønnsnemnda eller sette sammen en egen nemnd for å løse en tvist.

Konsekvens av lønnsnemndas vedtak

En frivillig eller tvungen lønnsnemnd kan gjøre vedtak om innholdet i tariffavtalen. Et slikt vedtak kan det ikke holdes avstemning om. Lønnsnemndas vedtak er endelig og kan ikke overprøves.

Lokale forhandlinger

Når de sentrale forhandlingene om de landsdekkende tariffavtalene er avsluttet blir det på mange arbeidsplasser ført forhandlinger om krav som bedriftsklubben har satt fram. Først når disse forhandlingene er avsluttet, er det klart hvilke bestemmelser som vil gjelde om lønns- og arbeidsvilkår ved bedriften de neste to årene.

Fredsplikt

Når en tariffavtale er inngått, gjelder fredsplikten i avtaleperioden.

Litteratur

Fotnoter