Samarbeidskomiteen
Samarbeidskomiteen har eksistert siden LO ble stiftet, men har hatt ulike former.
Innhold
Medlemmer av samarbeidskomiteen
Komiteen består av de fremste tillitsvalgte fra Landsorganisasjonen i Norge (LO) og Arbeiderpartiet. Komiteen møtes regelmessig for å drøfte politiske saker og er en av grunnsteinene i det faglig-politiske samarbeidet. I tillegg har komiteen ansvaret for faglig/politiske konferanser, frokostmøter, 1. mai og organiseringen av samarbeidskomiteene i fylkene.
Lederverv på rundgang
Ledervervet går årlig på rundgang mellom LOs leder og Arbeiderpartiets partileder. Komiteen har møte annenhver uke. Samarbeidskomiteen diskuterer større saker og linjer som har betydning for partiet og fagbevegelsen, og tar initiativ til prosesser som bidrar til en samlet arbeiderbevegelse.
Historie
Etter 1927 ble Samarbeidskomiteen opprettet med de fire sentrale tillitsvalgte fra Arbeiderpartiet (leder, nestleder, sekretær og AUF-leder) og fire fra LO (deriblant leder og nestleder). Samarbeidskomiteen har i nyere tid hatt møte annenhver mandag, og ble i perioden 1945–65 av mange oppfattet som det egentlige maktorgan i Norge. Også senere har Samarbeidskomiteen hatt stor innflytelse, blant annet på hvem som har fått de ledende posisjoner i parti og regjering.
Fagforbundet
Arbeiderpartiet og Fagforbundet, har en egen sentral samarbeidsavtale.