Arbeidskamp

Fra Alt om LO
Hopp til navigering Hopp til søk
Streik eller lockout. Begge deler er arbeidskamp eller arbeidskonflikt. Men begge parter må forholde seg til det samme regelverket.

Arbeidskamp er en kollektiv aksjon iverksatt av den ene parten - arbeidsgiver eller arbeidstakere - i en arbeidsrettslig interessetvist for å presse fram en løsning på hva de skal bli enige om i en ny tariffavtale.

Interessetvist eller rettstvist?

  • I en interessetvist er partene uenige om hva som skal stå i en ny tariffavtale.
  • I en rettstvist er partene uenige om innholdet i tariffavtalen de ble enige om. Da gjelder fredsplikten og partene kan derfor ikke benytte arbeidskamp for å løse uenigheten.

Når benyttes arbeidskamp?

Grunnet strenge regler for bruk av streik eller lockout i Norge, benyttes arbeidskamp enten

Innenfor arbeidslivet benyttes også begrepet arbeidskonflikt om det samme.

Former for arbeidskamp

Den vanligste formen for arbeidskamp er streik og lockout, men det finnes også andre former som f.eks. dagsing, gå-sakteaksjon, nekte å utføre visse arbeidsoppgaver mv.

Privat eller offentlig sektor

For privat sektor er det Arbeidstvistloven og for statlig sektor er det Tjenestetvistloven som regulerer adgangen til arbeidskamp og disse har regler for blant annet varsling og gjennomføring. Partene har også inngått hovedavtaler som gjelder på tvers av de ordinære overenskomstenes utløpsdatoer. Hovedavtalene regulerer også kjøreregler for streik.