Riksmekleren

Fra Alt om LO
Revisjon per 26. mar. 2022 kl. 21:26 av Wikiadmlo (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Alt om LO > Historie > Partene i arbeidslivet > Tariffoppgjør > Ord og uttrykk > Riksmekleren Del artikkel:  |  1200px-Twitter hvit transparent.png  |  Facebook hvit transparent.png
Skilt utenfor kontoret til Riksmekleren i Grensen i Oslo. Foto: Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter (KA)

Riksmekleren har til oppgave å mekle i interessetvister mellom partene i arbeidslivet, det vil si tvister om opprettelse eller revisjon av tariffavtaler.

Hovedformålet er altså «å hjelpa partane til å unngå konflikt og dermed tryggja arbeidsfreden.» [1]

Om embetet

Illustrasjonen gir et oversiktsbilde over framdriften i et tariffoppgjør i privat sektor hvor Arbeidstvistloven ligger til grunn. Illustrasjonen involverer forhandlinger, påfølgende mekling og mulig streik. Statlig sektor vil ha en relativt lik framdrift, men her følges Tjenestetvistloven. Merk at framdriften i illustrasjonen på ethvert tidspunkt kan avsluttes hvis det oppnås enighet mellom partene.

I praksis er Riksmekleren samfunnets verktøy for å hindre at uenighet mellom partene i et tariffoppgjør ender i åpen arbeidskamp.

Hvis partene ikke kommer til enighet og bryter forhandlingene, har de gjennom arbeidstvistloven plikt til å orientere Riksmekleren. [2] Dermed kan mekling gjennomføres før uenighet om hva som skal stå tariffavtalen fører til streik eller lockout.

Embetet ledes av Riksmekleren, som oppnevnes av regjeringen for tre år av gangen.[3] Videre har embetet faste kretsmeklere som hovedsakelig mekler i lokale tvister.

Arbeidstvistloven åpner også for at det kan oppnevnes særskilte meklere for bestemte saker eller tidsrom. Disse, sammen med flere av kretsmeklerne, mekler i tvister på nasjonalt nivå for å unngå at det blir for lang ventetid i meklingsinstitusjonen, spesielt gjelder dette ved gjennomføring av tariffoppgjør.

Fra Riksmeklingsmann til Riksmekler

Embetet skiftet navn fra Riksmeklingsmannen til Riksmekleren da den nye arbeidstvistloven trådte i kraft 1. mars 2012. [4] Videre har embetet faste kretsmeklere Den første kvinnelige riksmekleren var Kari Gjesteby (1. september 2009 – 31. august 2013).[5]

Historie

Riksmekler Nils Dalseide sammen med tidligere formann i Arbeidsretten, Stein Evju (t.v.). Fotografert under Jubileumsseminar 25. januar 2016 hvor Arbeidsretten og Riksmekleren feiret 100 år. Foto: Arbeids- og sosialdepartementet

Den statlige meklingsordningen ble innført i Norge i 1915 da vi fikk vår første arbeidstvistlov, og har hele tiden vært hjemlet i arbeidstvistloven.

Litteratur og lenker

Fotnoter

  1. Om meklingsinstitusjonen Riksmeklerens nettside (Lest: 03.08.2020)
  2. Midlertidig forbud mot arbeidsstans Lovdata: Arbeidstvistloven §19
  3. Meklere Arbeidstvistloven § 11
  4. Riksmeklere Riksmeklerens nettside
  5. Kari Gjesteby Stortingets nettside